onsdag den 24. august 2011

Hyben

Det siges at man skal vente med at høste hyben til efter den første frost, men det kunne jeg altså ikke vente på. De er alle steder og vil bare spises!

Hyben er orange, højrøde eller brune frugter på buske af Rynket Rose (Rosa rugosa). Frugterne er frø og kløpulver omgivet af blød frugtkød. Frugterne er at finde på buskene i august/september.




Hvis der er mange dyr i frugterne bør frø og kløpulver fjernes manuelt (husk hansker) men ellers skæres de over, puttes i en spand med lidt vand og blendes. Lad blandingen stå lidt så frøene flyder ovenpå og kan fjernes.

Frugtkødet kan bruges til marmelade, suppe, saft eller te.

Marmelade laves af:
750g rensede hyben
½liter vand
lidt saft af 1 citron
½kg sukker
stivelse
Kog hyben i vandet i ca. 10 minutter før du tilsætter sukker og citron. Stivelsen tilsættes efter anvisning på pakken.

Hybensuppe laves af:
300g rensede hyben
1½l vand
2-3spsk. citronsaft
100g sukker
2spsk jævning
Hyben koges i vandet med citron i ca. 20 min. Suppen pureres eller blendes, koges op og sukker tilsættes. Jævning udrøres i 1 dl koldt vand og tilsættes. Suppen gives et opkog. Server gerne med vanilleis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar